Hvordan monterer man et tæppe på trapper?

Har du en trappe derhjemme, der har et lidt træt og slidt look? Er du træt af glatte trappetrin? Du kan afhjælpe problemet ved at montere et tæppe på din trappe. I denne guide beskriver vi fordelene ved trappetæpper, og vi forklarer dig også, hvad du skal gøre for at opnå de bedste resultater, når du monterer dem. 

Fordelene ved at montere tæppe på trapper

Der er flere fordele ved at montere et tæppe på din trappe. Dels bliver det dejligt behageligt at gå på trappen, og dels dæmper tæppet lyden af fodtrin på trapperne. Når du vælger en tekstilbelægning på dine trappetrin, nedsætter du samtidig risikoen for at glide. Trappetrin af behandlet eller malet træ har en glat overflade, men med et tæppe på trappen nedsætter du risikoen for faldulykker. 

Mange vælger også et trappetæppe som en nem løsning til at give trappen et mere friskt look. I stedet for at skrabe gammel maling af og male igen kan du i stedet vælge et trappetæppe.

Hvilken type tæppe skal jeg vælge til min trappe?

Der findes forskellige typer trappetæpper, ligesom der er forskellige fremgangsmåder til, hvordan du monterer dit trappetæppe. Det mest almindelige er at lægge et heldækkende tekstiltæppe på trappen. Vi beskriver dette mere detaljeret nedenfor. Hvis du ikke ønsker et heldækkende tæppe på trappen, kan du også vælge et tæppe i metermål, som du sætter fast med trappestænger. En trappetrinsmåtte er også et fint alternativ og en variant, hvor man monterer de færdige trappetrinsmåtter direkte på trinnene ved hjælp af dobbeltklæbende tape. Du kan finde disse trappetrinsmåtter her. 

Nu skal vi se nærmere på, hvad du skal overveje, når du monterer et heldækkende tæppe på din trappe.

Vælg et slidstærkt tæppe for det bedste resultat

Tæpper, der bliver placeret på trapper, er normalt udsat for en del slitage. Derfor anbefaler vi, at du vælger et tæppe med en høj slidstyrke, så du får det bedste resultat. Det er også med til at sikre, at din trappe holder sig pæn i længere tid. 

Når du søger efter et passende tæppe, skal du vælge en model, der er klassificeret som trappetæppe og derfor egner sig til formålet. På vores hjemmeside kan du finde disse tæpper ved at bruge vores filterfunktion. Det kan også være en idé at se på tæppernes såkaldte ”slitage-klassificering”. Jo højere tallet er for klassificeringen, desto bedre er det. I vores kategori for væg til væg-tæpper kan du vælge ud fra klassificering. Kontakt gerne vores produktrådgivere, hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge. Vi hjælper dig hellere end gerne. 

Man plejer at sige, at et løkke- eller vævet/ribbet væg til væg-tæppe normalt er mest velegnet til trapper i forhold til de tæpper, der har en skåret luv. Det skyldes, at den type luv ofte er mere slidstærk og holdbar. Men der findes også tæpper med en skåret luv, der egner sig godt til trapper.

Tænk på, at hvis du vælger et trappetæppe af en god kvalitet, vil du kunne have glæde af det i mange år, uden at skulle udskifte det. Derfor kan det ofte være en god idé at vælge at gå lidt op i pris, hvis dette er muligt.

Klik her for at se alle vores gulvtæpper, så du kan finde det helt rigtige tæppe til din trappe!

Skal man lime tæppet fast på trappen?

Når du monterer et trappetæppe, er det vigtigt, at du lægger tæppet, så det sidder godt fast. Dette gøres bedst ved at lime tæppet. Der findes et par forskellige fremgangsmåder til, hvordan du bedst monterer dit tæppe. En måde er kun at lægge tæppe på det såkaldte landingstrin. Du monterer kort og godt kun tæppet på den del, hvor du sætter din fod. Måske vælger du at tilføre en liste foran som afslutning, eller en nedsænkning på trappetrinnet. Her er det som regel nok at lægge tæppet med gulvlim. 

Hvis du i stedet skal folde dit tæppe rundt om trappens kant, skal du bruge kontaktlim omkring kanten på trappen. Dét sted, hvor trinnet ender omkring trappens kant, er det mest udsatte på trappen, og for at tæppet sidder ekstra godt, skal du her bruge kontaktlim. Du kan bruge gulvlim til den resterende del af trinnet. 

Vælger du at dække hele trappen med gulvtæppet, altså også den såkaldte trappekant (den, der løber lodret mellem trinnene), kan du bruge almindelig gulvlim.

Sådan lægger du et trappetæppe - trin for trin

Når du er nået så langt, at du har fundet tæppet til din trappe og ved, hvordan det skal lægges, er det tid til selve arbejdet med at få tæppet på plads. Her beskriver vi kort trin for trin, hvordan du kommer videre. 

  1. Start med at sikre dig, at overfladen på trappen er glat og fast. Hvis der f.eks. tidligere har ligget et tæppe på trappen, skal du fjerne det gamle tæppe samt eventuelle limrester.
  2. Begynd med trinnet øverst på trappen, og arbejd dig derefter nedad.
  3. Det er vigtigt, at du måler hvert trin for sig, også selvom alle trin ser ud til at have samme størrelse. Ofte kan det afvige med et par millimeter. Når du måler, kan du gøre bruge af en såkaldt trappepind/trappetrinsmåler til at måle de trin, der buer.
  4. Skær derefter trinnene ud så forsigtigt, du kan, ved hjælp af en lineal og en skarp tæppekniv. Mål derefter trinnet, og test det, så det passer som ønsket.
  5. Lim derpå det udskårne tæppe fast på trinnet. Folder du tæppet rundt om trappens kant, skal du bruge kontaktlim på disse dele. Kontaktlimen skal benyttes på både tæppet og trinnet, før tæppet lægges på. De øvrige dele limes blot med gulvlim.

 

Vi anbefaler følgende produkterÅbent køb i 90 dages
Hurtig levering
Fri retur
Tryg e-handel