Uldtæpper og alt, du vil vide om dem!

Uldtæpper er noget af det bedste, man kan have i sit hjem, hvis du spørger os! Et tæppe i uld er både skønt at gå på og flot at se på, samtidig med at det er slidstærkt og smudsafvisende. Det passer fint som tæppe i stuen, i gangen, på børneværelset, i køkkenet og i stort set alle rum derimellem. Et uldtæppe kan klare det meste.

Mange vælger i dag et uldtæppe, og trenden ser kun ud til at fortsætte, hvilket ikke er så mærkeligt, når man kender til fordelene!

5 grunde til at vælge uld:

  1. Uld er et helt naturligt materiale.

  1. Ulden har en lang levetid og er derfor et bæredygtigt valg.

  1. Uld er naturligt fedtet, hvilket betyder, at snavs og væsker lægger sig oven på ulden, så pletter let kan tørres op.

  1. Den køler, når det er varmt og varmer, når det er koldt.

  2. Ulden i sig er helt genanvendelig.

Hvor kommer ulden fra?

At uld der bruges i tæpper, næsten udelukkende kommer fra får, har mange nok kendskab til. Der er måske ikke lige så mange der ved, at kvaliteten varierer afhængigt af dyrets alder, hvor på kroppen ulden vokser og hvornår ulden klippes. Selv hvor godt fårene lever, påvirker, hvordan ulden klassificeres! Der er flere typer uld, men hovedreglen er, at jo tyndere uldfibrene er, desto finere er ulden.

De lande der producerer mest uld er Australien, New Zealand og Iran. I Iran fremstiller man oftest både garn og tæpper i selve landet, mens tæpper med uld fra Australien eller New Zealand fremstilles i blandt andet Pakistan og Indien.

Fårklippning

Fåreklipning

Hvordan fremstiller man et uldtæppe?

Når ulden er blevet klippet, sorteres den efter kvalitet og rengøres. Derefter reder man ulden ud. Dette kaldes kartning og indebærer, at man adskiller de filtede fibre fra hinanden. Fibrene bliver derefter spundet til garn, og spindingen foregår med forskellig hårdhed afhængigt af, om det skal bruges til kæde, skud eller luv. Nu for tiden kan både kartning og spinding udføres maskinelt. Garn fra lande som Kina og Pakistan er oftest maskinspundet. I Iran spinder man normalt manuelt med en spinderok. I mindre landsbyer og nomadiske lejre karter man dog stadig i hånden og bruger i nogle tilfælde en traditionel ten, når man spinder garnet.

Hvordan man derefter fremstiller tæppet er forskelligt. De fleste uldtæpper fremstilles i hånden, og de mest almindelige varianter er håndvævede tæpper (almuetæpper), håndknyttede tæpper og håndtuftede tæpper.

Håndvævede uldtæpper (vævede almuetæpper):

Håndvævede tæpper kan væves med forskellige teknikker, hvor kludetæpper er de mest brugte. Tæpperne bliver for det meste vævet på en væv og således, at de kan vendes. Samlingerne mellem farveområderne i mønsteret kan laves, så tæppet bliver ens i farven eller forskelligt på hver side, men mønsterbilledet er altid det samme.

Håndknyttede uldtæpper:

Det er meget tidskrævende at knytte et tæppe i hånden, og et tæppe på 3x4 meter kan tage op til 600 arbejdsdage!

Selv håndknyttede tæpper knytter man oftest på en væv. Der er forskellige knytteteknikker, men symmetrisk og asymmetrisk knytning er de hyppigst brugte. Det er dog hovedsageligt knyttetætheden der afgør, hvor holdbart tæppet vil være. Når tæppet er færdigknyttet, klippes det ned, og luven trimmes til den ønskede længde med en saks.

Håndtuftede uldtæpper:

I stedet for at knytte eller væve, skubber man garnet ind fra bagsiden i en udspændt væv, når man tufter. Resultatet bliver et meget slidstærkt og tæt tæppe. Når selve tæppet er færdigt, limer man en bagside af stof fast, hvilket yderligere øger stabiliteten og holdbarheden.

Denne fremstillingsmetode gør det også lettere at skabe 3D-motiver og niveauer, som man ofte ser i håndtuftede tæpper.

Verktug för spinning

Værktøjer til garnspinding

Matta knyts för hand

Tæppe knyttes i hånden

Hvordan passer man på et uldtæppe?

Uld er naturligt smudsafvisende og holdbart. Det er dog stadig vigtigt at tage hånd om tæppet, så det holder sig i god stand længe.

Støvsug tæppet ofte, både ovenpå og nedenunder for at undgå, at grus eller sand sliber mod det. Et uldtæppe kan afgive en del fnug i starten. Det mindskes dog med tiden og endnu hurtigere, hvis du støvsuger tæppet. Hvis tæppet har en luv, der over tid risikerer at blive trampet ned, bør det roteres fra tid til anden, så processen sker langsommere. Dette bidrager også til, at tæppet påvirkes ujævnt af sol/skygge.

Pletter skal behandles med det samme. En våd plet kan suges op (gnub ikke) med køkkenpapir. Alternativt kan væsken forsigtigt samles op med en lille ske. Hvis pletten allerede er absorberet i tæppet, skal du bruge en ren og ufarvet klud eller svamp, samt lunkent vand. Tilsæt lidt mildt rengøringsmiddel ved mere faste og stædige pletter. Vask ikke et uldtæppe unødigt. Tæpper i uld krymper lidt i forbindelse med vask. Hvor meget varierer mellem forskellige tæpper. Hvis det skal vaskes, anbefaler vi at overlade det til et professionelt vaskeri.

Du kan læse mere om plejetip til uldtæpper her.

 

Vi forstår virkelig, hvorfor uldtæpper er så populære

Ud over at uldtæpper er flotte, kan de placeres stort set hvor som helst i hjemmet. Det er nemt at fjerne pletter, når man spilder i køkkenet, det kan klare slid fra leg på børneværelset og håndtere både fugt og skidt i gangen. Det er naturligvis et stort plus, at det på trods af alt det udsættes for, vil holde længe. Hvis man investerer i et uldtæppe, får man fantastiske egenskaber med i købet. Det er ganske enkelt et holdbart og sikkert valg!


Her kan du se alle vores flotte uldtæpper og vælge dine favoritter!

 



Åbent køb i 90 dages
Hurtig levering
Fri retur
Tryg e-handel